The clients were a family with 2 children who were looking to move to a bigger purpose built home. The site was circa 0.75 acres in Murntown, Wexford. The clients had a well conceived idea as to how they wanted the house to look and the design of the outside was dictated by their wishes . The brief was for a 4 bed house with all bedrooms to 1st floor, parlor, kitchen/diner that would work for a family and parties, playroom and utility room.

 

The internal space of the house gives the client the 4 bedrooms they wanted upstairs all with wardrobes, a main bedroom with en-suite and a large open landing area looking out over the large hall and lit from above by a skylight. 

 

Downstairs the client has their quintessential  'good room' to the front left of the property which overlooks the driveway, a playroom to the right with a small window allowing the clients to view the front porch area which in turn is sheltered by the creation of a large overhang on the roof. This room has been designed with the ability to remove a small section of wall to create a en-suite downstairs bedroom in later years.

The large kitchen/diner/snug area is broken up by the introduction of a fireplace to the center of the room which gives a degree of separation to the snug/sun-room while leaving the space attached enough to create a space that is wonderful for parties/gatherings.

The project was to incorporate a cloister area into the main house and to create a usable outside space. The house is a barn conversion which was converted circa twenty years ago. The cloister area of the house is south facing and it was important to try and use this to allow light to penetrate  get further in to the building.

The wall separating the cloister area from the kitchen/diner was opened up, with relevant steel structure inserted to support the roof. The floor of the cloister area was raised and insulated in line with regulations to existing floor level of main house. The small doors and vaulted windows to the side of the property were removed and enlarged to increase the area of glazing and allow more light into the house. With the opening up of the ceiling to expose existing timber beams and the incorporation of a number of skylights enhancing this.

The front porch was opened up to create a double entrance and existing walls to this area removed and replaced with timber frame insulated structure. 

The removal of a number of old outhouses and refurbishment of the best one means that the garden has become a little haven, sheltered by the curved wall created which also leads to the buildings new ramped access. 

Gregg Private House

Blainroe House Extension

The project was to incorporate a cloister area into the main house and to create a usable outside space. The house is a barn conversion which was converted circa twenty years ago. The cloister area of the house is south facing and it was important to try and use this to allow light to penetrate  get further in to the building.

The wall separating the cloister area from the kitchen/diner was opened up, with relevant steel structure inserted to support the roof. The floor of the cloister area was raised and insulated in line with regulations to existing floor level of main house. The small doors and vaulted windows to the side of the property were removed and enlarged to increase the area of glazing and allow more light into the house. With the opening up of the ceiling to expose existing timber beams and the incorporation of a number of skylights enhancing this.

The front porch was opened up to create a double entrance and existing walls to this area removed and replaced with timber frame insulated structure. 

The removal of a number of old outhouses and refurbishment of the best one means that the garden has become a little haven, sheltered by the curved wall created which also leads to the buildings new ramped access. 

Wexford, Ireland  â€‹helen@hgdesignservices.ie     086-8830 838

  • Facebook Social Icon
  • Pinterest Social Icon
  • Instagram Social Icon